Mitsubishi Pajero 2.8d av årsmodell 1998 som gått 140.000 km. Före behandlingen med RVS – blandad körning 1,32 l/mil, landsvägskörning 1,02 l/mil. Efter behandlingen och körning ca 18.000 km – blandad körning 1,18 l/mil, landsvägskörning 0,98 l/mil
Skillnad: Blandad körning 0,14 l/mil (-10,6 %). Landsvägskörning 0,04 l/mil (-3,9 %).
Som en sammanfattning av mitt eget test kan jag säga att RVS fungerat bra och på det sätt som förväntats. Ämnet har minskat på bränsleförbrukningen och reparerat transmissionen i bakvagnen. Dessutom framgick den positiva effekten av ämnet klart i styrservoanordningarna
Press & media
Finska TV program "Puskuri" testar RVS - kör med en torr motor på motorväg
Med en torr motor på motorväg
Mängden av oljetillsatser som utlovar mirakulös verkan är ett ofta förekommande fenomen på marknader av biltillbehör. En del av dem ger något resultat men merparten är helt värdelösa.
Det var inte länge sedan som en företrädare för tillverkare av sådana tillsatser kontaktade Puskuri och påstod att efter motorbehandling med deras produkt, kan man helt utan olja köra en bil från Helsingfors till Tammerfors och tillbaka. Ett sådant fräckt påstående måste kontrolleras.
För testgenomförandet har tillverkaren av det påstådda mirakelmedlet införskaffat en välvårdad Ford Sierra med ca 20 000 mil på nacken.
För hjälpen har vi vänt oss till Haganautoskolan där man, innan testgenomförandet, har utfört mätningen av cylindrarnas diameter och kontrollerat deras skick. Kamaxeln underkastades samma procedur, kompressionsprovet togs, avgasvärde registrerades.
Sedan plomberade man motorn. Mirakelmedlet tillsattes oljan och bilen inkördes under 80 mil. På den sträcka skall RVS-medlet göra sitt jobb.
Enligt produktföreträdaren reagerar medlet endast på smorda maskindelar där friktionen alstrar värme. Medlet bildar mycket hal och slitstark yta vilket minskar behovet att smörja mekanismen, eftersom värmepåfrestningen i maskinen minskar avsevärt.
Efter utförd behandling har kompressionen i cylindrarna och varvtalet på tomgång ökat. Vid avgasmätningen var man dock tvungen att dröja något tills motoroljan når den rätta temperaturen. Detta visar att medlet på något sätt har inverkat på motorn.
Vi tappade sedan oljan och kontrollerade noga alla slangar och oljetråget för att utesluta eventuella knep med annan, dold smörjning. Ingenting hittades.
Bilen betedde sig helt normalt, fast det var förskräckande att se den lysande röda varningslampan – en envis påminnelse om oljebristen. Hur långt kommer vi att klara oss? Verkstadsmekaniker påstod att motor klarar högst 4 mil och sedan havererar den totalt.
Vi åker med jämn hastighet, ca 80-90 km/tim. Foten är hela tiden redo att trampa ur ifall motor skulle börja visa minsta tecken på att skära ihop.
Det är lite kyligt ute vilket hjälper till att kyla ner motor. Efter Hammelina börjar vi tro att medlet verkligen fungerar. Men när vi närmar oss Tammerfors, börjar vi plötsligt höra ett visslande ljud från motorn. Tv-teamet som följer efter oss känner lukt av bränt gummi. Vi stannar vid vägkanten och lyfter upp motorhuven. Efter en snabb översyn beslutar vi att låta motorn kallna lite, sedan fyller vi på olja och tillsätter en portion av RVS-medlet och så kör vi tillbaka mot Helsinfors.
Vi kör utan problem. Efter 5 mils körning har visslandet försvunnit och motor går som den ska. I Hagabilskola undersöker vi bilen. Kamaxelns packbox hade gett vika och genom den sipprade ut lite olja. Vi byter ut packboxen, mäter kompressionen och fortsätter att köra bilen med RVS-medlet i.
Nu är sanningens stund inne.
Efter den sista inkörningen klippte man av plomberingen och genomförde mätningar på motorn. Resultatet är förbluffande: inget som helst slitage på motorn kan konstateras! Kamaxelns lager har däremot vridit sig en aning.
Vad som förorsakat detta vet vi inte. Har den förbrända packboxen förstört lagern eller möjligen lagern förstört packboxen? Frågeställningen förblir än så längre obesvarad. Men faktum kvarstår: Vi har kört en bil utan olja i hela 16 mil utan att motorn för den skull tagit någon som helst skada.
4×4-MAGAZINE nr 5/2005 (finska / svenska)
VAUHDIN MAAILMA 1/2004 (finska / svenska)
KALIBERIN POSTIA Nr 1/2004 (finska / svenska)
MOBILISTI Nr 3/2002 (finska / svenska)
MOBILISTI Nr 5/2002 (finska / svenska)
TEKNIIKKA & TALOUS Nr 28/2001 (finska / svenska)